Participació activa per recordar el IV Aplec



El final del mes d'Octubre ha estat testimoni de la commemoració del 50 Aniversari de la prohibició del IV Aplec de la Joventut del País Valencià. Una agenda farcida d'actes per recordar el passat, reflexionar sobre el present i gaudir de la nostra cultura. Des del Col·lectiu L'Espigolà es vol posar en valor la participació en tots els actes, així com dels resultats dels diferents debats que hi ha hagut a totes les jornades.

En primer lloc, el divendres 18, amb Àlex Ruano i Raül Añó,  membres del Clapir, Joves Historiadors Valencians, juntament Josep Vicent Ferre Dominguez ens transportarem pel tren del valencianisme polític. Una xerrada que ens portà des de la II República fins l'actualitat. El recorregut feu adonar-se als més de cinquanta assistents, d'allò que s'ha fet fins l'actualitat al nostre país. Però sobretot, de tot el que quedava per fer per a tornar-li la dignitat. 
En segon lloc, el divendres 25 d'Octubre, en una sala plena de gom a gom, es realitzà una Taula Redona sobre els repte que esperen al País Valencià. Després de que Adelaida Ferre presentara als ponents, cadascun parlà sobre un apartat de la societat valenciana. D'una banda, Francesc Felipe, representant d'Escola Valenciana parlà de l'ensenyament en valencià a l'actualitat i el que depararà la nova llei d'educació. D'altra banda, Sandra Obiol, sociòloga i professora de la Universitat de València, ens analitzà el repte de la societat valenciana vers la situació actual de desgovern. Per últim Josep Nadal, músic de la Gossa Sorda i Vertigen, ens analitzà les diferents etapes que ha anat superant la música en valencià. Amb les preguntes que anava realitzant Adelaida, així com les nombroses intervencions del públic, el debat desgranà des de fins quin punt calia ser optimistes o no amb la bona situació de la música en valencià, passant per la immobilitat de bona part de la societat valenciana fins voler trobar la palanca per canviar la situació actual. 

En darrer lloc, el dissabte 26 fou el dia més cultural, més lúdic i participatiu de tots. Amb el recital: "Llegim Estellés" de la mà de Pau Alabajos i el públic assistent, ferem un xicotet homenatge al poeta valencià del poble. Un homenatge merescut per tancar a Bocairent, l'anomenat "Any Estellés". Al finalitzar, amb el so de la dolçaina i el tabal, es realitzà una cercavila des de la Plaça la Presó fins el Teatre Avenida on s'anava a esdevenir el concert que concloïa les jornades. I es que, amb un teatre amb centenars de persones, Arthur Caravan i Pau Alabajos mostraren la qualitat de les seues propostes musicals. Una qualitat  que el públic va saber valorar en tot moment. Especial menció el record que es va fer des del Col·lectiu L'Espigolà quan es va llegir la Crida de Joan Fuster al IV Aplec del 1963. Recordant, a més, les paraules d'Estellés : hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot.
 
El sopar popular posà el punt i final a la commemoració del 50 Aniversari. No podriem finalitzar sense recordar i donar les gràcies a totes les persones que amb les seves exposicions, debats, preguntes, lectura de poemes, dolçaines, tabals, cançons i feina no s'haurien pogut dur a terme les jornades. Les quals, mostraren que el col·lectiu, mig any després de la presentació, s'aferma en la seua vocació incansable per fer un Bocairent viu, alegre i combatiu. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario